Zwangerschapskwalen

Hyperemisis, overmatig braken in de zwangerschap. Dit komt vaak voor de 16de week voor, hier is niet een echte oorzaak voor gevonden. Kleine maaltijden nuttigen en uitzoeken wat niet verkeerd valt, verder goed in de gaten houden dat je niet uitdroogt. De kans op herhaling bij een volgende zwangerschap is groot.

Hoge bloeddruk, doordat je hartfrequentie stijgt met 10/15 slagen per minuut zou je verwachten dat daarmee de bloeddruk ook stijgt. Dit is echter niet het geval omdat je vaten wat wijder worden. Het is normaal dat je eerst een lichte stijging krijgt in de bloeddruk in het eerste trimester en in het tweede trimester een kleine daling. Het derde trimester stijgt de bloeddruk weer. Dit mag niet te veel zijn omdat het kind groeivertraging kan oplopen, vroeggeboorte en loslating van de placenta. Als zwangere loop je kans op weefselschade aan lever en nieren en soms ook in de hersenen. Gulderoede thee kan de bloeddruk iets verlagen, samen met meer rust. Verder de medicatie die de arts voorschrijft.

Maagzuur, het verminderde vermogen om spontaan te bewegen, maakt dat het voedsel in de maag langer verblijft waardoor je meer last kan hebben van maagzuur. Daarnaast is de werking van de maagklep die normaal de ingang van de maag afsluit van meer elasticiteit, waardoor deze minder goed sluit. Maagzuur kan hierdoor omhoog komen. 

Obstipatie, dit verminderde vermogen om spontaan te bewegen geeft ook problemen in de darmen, obstipatie is daar een schoolvoorbeeld van. Veel water drinken en vezelrijk voedsel in samenwerking met veel bewegen, zorgt voor minder problemen.

Aambeien kunnen daar weer een gevolg van zijn naast het dunner worden van je bloed en het slapper worden van de vaatjes. Deze klachten kunnen verminderd worden door vezelrijk te eten en veel te drinken. 

Rugklachten,

Veel vrouwen klagen tijdens de zwangerschap over (lage) rugpijn. De baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door een aantal banden. Door het groter en zwaarder worden en het uitrekken kunnen de banden pijnlijk worden. Dit kan een scherpe of zeurende pijn vanuit de zijkant van de buik zijn met uitstraling naar de liezen.

Wanneer er geen ruimte voor het kind meer is in het bekken, zal de buik meer naar voren komen, dit kan klachten veroorzaken.

Wat kan je hier aan doen?

  • Een goed ondersteunende onderbroek dragen(deze is speciaal onderworpen voor de zwangerschap en ondersteuning van de buik)
  • Het dragen van een buikband, hiermee kan je een goede ondersteuning krijgen, let wel op dit kan ook slappe buikspieren veroorzaken.
  • Een warme zachte kruik tegen de buik kan de pijn verlichten als deze incidenteel is
  • Laat de buik niet hangen maar draag de baby bij je.
  • Span regelmatig je bilspieren aan.
  • Maak geen plotselinge bewegingen omdat je banden dan extra worden uitgerekt.
  • Probeer bij het lopen de onderrug recht te houden en niet hol te trekken. Neem af en toe pauze bij het lopen.
  • Ga met bukken door de knieën en buig niet voorover.
  • Ga zwemmen

Bekkenpijn:

Wat is bekkenpijn en bekkeninstabiliteit. Er zijn drie benamingen voor deze klachten in omloop, die men nogal eens door elkaar gebruikt: bekkenpijn, bekkeninstabiliteit en symfysiolyse.
Symfysiolyse betekent letterlijk het oplossen (lyse) van de verbinding (symfyse) tussen de twee schaambeenderen. In werkelijkheid lost deze verbinding niet echt op, maar wordt het weker en rekbaarder. De term symfysiolyse is eigenlijk alleen van toepassing bij een extreem losse verbinding tussen de twee schaambeenderen. Echte symfysiolyse komt zeer zelden voor.
Bekkenpijn wordt veroorzaakt door instabiliteit van het bekken. Naarmate het bekken instabieler is kunnen de pijnklachten en de functiebeperking ernstiger zijn.